Over Lead Out Communication

Lead Out?

 

 

De term 'lead out' heeft enkel en alleen als werkwoord al heel wat betekenissen.

 

Het wordt niet enkel gebruikt om te zeggen dat je ergens mee begint maar het betekent ook iemand ergens van weg leiden, bijvoorbeeld uit een gevaarlijke omgeving. Heel specifiek betekent ‘to lead out’ ook iemand meenemen naar de dansvloer om te dansen.

 

Lead-out’ wordt veel gebruikt in de wielersport. De term wordt gebruikt om te praten over de tactiek waarbij de topsprinter van het team wordt voorbereid op de eindsprint door zijn ploegmaten. Een of meerdere ploegmaten vormen dan een sprinttrein en rijden op een heel hoog tempo voor de sprinter uit om hem uit de wind te zetten. Ze proberen hem zo snel en comfortabel mogelijk af te zetten aan het begin van de eindsprint zodat hij vanuit de beste positie de sprint kan aanzetten. Meestal omvat de term lead-out de hele sprinttrein, dus meerdere renners.

 

‘To lead out’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘educare’ dat ook ‘onderwijzen’, ‘opwekken’, ‘oprichten’ en de ’hemel in prijzen’ betekent. ‘Educare’ werd gebruikt als zeevaartterm voor een grote boot die met een trekhaak een kleinere boot voorttrekt tot in de open zee.

Wanneer je ‘lead out’ ingeeft in een zoekmachine komen tal van verschillende betekenissen naar boven. ‘Lead out’ is een synoniem voor ‘to make a beginning’ maar ook voor ‘to escort a partner to begin a dance’. Het woord staat ook voor het ongebruikte deel aan het einde van de spiraal op een CD of DVD. Dan is er ook nog de tactische wielerterm ‘lead-out’ waarmee men de voorbereiding op de sprint bedoelt. Iemand die graag poker speelt, zal de term ‘lead (out)’ ook kennen.

 

De non-profitorganisatie ‘Leadout Ministries’, die ‘lead out’ zelf in haar naam heeft verwerkt, gebruikt de term uit de zeevaart als metafoor voor wat zij doen, namelijk probleemjongeren helpen en ze weer op het goede pad helpen.

In een heel andere ‘sport’ is de term ‘lead (out)’ ook van toepassing. In de pokerwereld betekent ‘lead’ namelijk de persoon die de inzet verhoogt of de persoon die als laatste aan beurt komt in een ronde. “A player takes the lead or becomes the lead once after either raising the pot or making the last bet in a round”, aldus de website www.europoker.com.

 

In de Amerikaanse animatieserie ‘The Simpsons’ zegt Bart Simpson “Come on Homer, get the lead out!” In deze context betekent ‘to get the lead out’ hetzelfde als ‘to work faster’ of ‘to hurry’. Ook volgens de website www.oxforddictionaries.com betekent het ‘to move or work more quickly’. De Amerikaanse rockband Aerosmith maakte ook een nummer genaamd ‘Get The Lead Out’.

 

Wat weinigen waarschijnlijk weten is dat de ‘lead-out’ ook een onderdeel is van een DVD of CD-ROM. Het is een gebied van ongeveer 1 mm breed dat zich aan het einde van de spiraal aan de buitenzijde van de schijf bevindt. De data van de opnames beginnen aan de binnenkant van de schijf, gaan dan verder richting de buitenzijde en stoppen waar de lead-out begint. De lead-out helpt dus bijvoorbeeld een cd-speler te bepalen waar de gegevens op de disc eindigen en waarschuwt het apparaat als het voorbij de datagegevens gaat.

 

‘Get the lead out’ is tegelijkertijd ook de slogan van een Amerikaanse preventiecampagne tegen loodvergiftiging. Saturnisme zoals de ziekte ook wel wordt genoemd krijg je door een te hoog gehalte aan lood in het lichaam. De vergiftiging kan onherstelbare schade toebrengen aan het zenuwstelsel en de bloedsomloop. Het kan ook ontwikkelingsstoornissen bij kinderen veroorzaken. Met lood als metafoor voor "negatieve elementen" wil Lead Out Communication door een gerichte aanpak meehelpen aan het verbeteren van de sporttak.

Lead Out Communication is een communicatie- en managementbureau met een hart voor de sportwereld. Wij focussen ons hoofdzakelijk op het middenveld van het sportlandschap en werken graag samen met gedreven sportmensen, ploegen, organisatoren en sponsors met ambitie. Daarbij ligt de klemtoon op het optimaliseren van de communicatie tussen alle betrokken partijen, het zoeken naar nieuwe opportuniteiten en het uitwerken van een creatieve en resultaatgerichte aanpak. Zaakvoerder van Lead Out Communication is Kristof Debecker.